영양은 음식을 섭취하여 신체가 성장을 위해 사용하고, 신체를 건강하게 하고, 조직을 대체하는 과정이다. 좋은 영양소는 좋은 건강을 위해 중요하다. 암 치료 전, 도중, 그리고 후에 적절한 종류의 음식을 먹는 것은 환자의 기분을 좋게 하고 더 튼튼하게 유지하는데 도움을 줄 수 있다. 건강한 식단은 신체가 필요로 하는 중요한 영양소(비타민, 미네랄, 단백질, 탄수화물, 지방, 물)를 충분히 먹고 마시는 것을 포함한다.

 

암 치료 중과 후에 건강한 식습관이 중요하다

영양요법은 암환자가 치료 중과 후 모두 건강한 체중을 유지하고, 체력을 유지하며, 신체조직을 건강하게 유지하고, 부작용을 줄이는 데 도움을 주기 위해 사용된다. 등록 영양사는 의료 팀의 중요한 부분이다. 등록 영양사(또는 영양사)는 암 치료와 회복을 돕는 건강 전문가 팀의 일원이다. 영양사는 환자, 가족, 나머지 의료진과 함께 암 치료 중과 후에 환자의 식단을 관리하게 된다. 암과 암 치료는 영양에 영향을 미치는 부작용을 일으킬 수 있다.

머리, 목, 식도, 위, 장, 췌장, 간 등이 암 치료의 영향을 받으면 건강을 유지하기 위해 충분한 영양분을 섭취하기 어렵다. 암과 암 치료는 영양실조의 원인이 될 수 있다.

암과 암 치료는 맛, 냄새, 식욕, 그리고 충분한 음식을 먹거나 음식의 영양분을 흡수하는 능력에 영향을 미칠 수 있다. 이는 주요 영양소의 부족으로 인한 질환인 영양실조를 유발할 수 있다. 알코올 남용과 비만은 영양실조의 위험을 증가시킬 수 있다.

영양실조는 환자가 허약하고 피곤하며 감염과 싸우지 못하거나 암 치료를 마치지 못하게 할 수 있다. 영양실조는 암이 자라거나 퍼지면 더 악화될 수 있다. 적절한 양의 단백질과 칼로리를 섭취하는 것은 치료, 감염과 싸우고 충분한 에너지를 갖는데 중요하다.

거식증과 악액질은 암 환자들에게 영양실조의 흔한 원인이다. 거식증은 식욕이나 먹고 싶은 욕구의 상실이다. 암 환자에게서 흔히 나타나는 증상이다. 거식증은 암이 자라거나 퍼지면 질병 초기에 또는 나중에 발생할 수 있다. 일부 환자들은 암 진단을 받았을 때 이미 거식증을 앓고 있다. 암이 진행된 대부분의 환자들은 거식증을 갖게 될 것이다. 거식증은 암 환자들에게 영양실조의 가장 흔한 원인이다.

악액질은 쇠약과 체중감량, 지방과 근육감소가 특징인 질환이다. 식사와 소화에 영향을 주는 종양을 가진 환자에게서 흔히 볼 수 있다. 잘 먹고 있지만 종양의 성장으로 지방과 근육을 저장하지 않는 암 환자에게서 발생할 수 있다.

어떤 종양은 신체가 특정한 영양소를 사용하는 방식을 변화시킨다. 신체의 단백질, 탄수화물, 지방의 사용은 특히 위, 장 또는 머리와 목의 종양에 의해 영향을 받을 수 있다. 환자가 충분히 먹고 있는 것처럼 보일 수도 있지만, 몸이 음식의 모든 영양분을 흡수하지 못할 수도 있다. 암 환자들은 거식증과 악액질에 동시에 걸릴 수 있다.

 

화학요법과 호르몬 요법

화학요법과 호르몬 요법은 다른 방식으로 영양에 영향을 미친다. 화학요법은 전신에 걸쳐 세포에 영향을 미친다. 화학요법은 암세포의 성장을 막기 위해 세포를 죽이거나 분열을 막음으로써 약물을 사용한다. 보통 빨리 자라고 분열하는 건강한 세포도 죽임을 당할 수 있다. 이것들은 입 속의 세포와 소화관을 포함한다.

호르몬 요법은 호르몬을 첨가하거나 차단하거나 제거한다. 그것은 특정 암의 성장을 늦추거나 멈추게 하는데 사용될 수 있다. 어떤 종류의 호르몬 치료는 체중 증가를 일으킬 수 있다.

화학요법과 호르몬 요법은 다른 영양 문제를 일으킨다. 화학요법으로 인한 부작용은 식사와 소화에 문제를 일으킬 수 있다. 항암제를 1개 이상 투여할 경우 약마다 부작용이 다르거나 약물이 동일한 부작용을 일으킬 경우 부작용이 더 심해질 수 있다.

 

방사선 요법

방사선치료는 치료부위의 세포를 죽인다. 방사선치료는 치료부위의 암세포와 건강한 세포를 죽인다. 부작용이 얼마나 심한지는 다음 사항에 따라 달라진다.

▲ 치료하는 신체 부위

▲ 방사선의 총 선량과 투여 방법.

방사선 치료는 영양에 영향을 미칠 수 있다. 소화기 계통의 어떤 부분에 대한 방사선 치료는 영양 문제를 일으키는 부작용을 가지고 있다. 대부분의 부작용은 방사선치료가 시작된 후 2~3주 후부터 시작되고, 치료가 끝난 후 몇 주 후에 사라진다. 어떤 부작용은 치료가 끝난 후에도 몇 달 또는 몇 년 동안 지속될 수 있다.

 

다음은 보다 일반적인 부작용 중 몇 가지다

▲ 뇌 또는 머리와 목에 대한 방사선 치료 시

△ 식욕 상실

△ 구역질

△ 구토

△ 입이 건조하거나 침이 진해진다. 건조한 입을 치료하기 위해 약을 투여할 수 있다.

△ 입과 잇몸에 염증이 있다.

△ 음식 맛의 변화

△ 삼키기 장애

△ 삼킬 때 통증을 느낀다.

△ 입이 완전히 열리지 않는다

 

▲ 가슴에 대한 방사선 치료 시

△ 식욕 상실

△ 구역질

△ 구토

△ 삼키기 장애

△ 삼킬 때 통증을 느낀다.

△ 식도의 상부의 변화로 인한 숨 막힘이나 호흡 곤란

 

▲ 복부, 골반 또는 직장에 대한 방사선 치료 시

△ 구역질

△ 구토

△ 장협착

△ 대장염

△ 설사

 

수술

수술은 신체의 영양소와 에너지에 대한 욕구를 증가시킨다. 신체는 상처를 치료하고, 감염과 싸우고, 수술에서 회복하기 위해 추가적인 에너지와 영양분을 필요로 한다. 수술 전 영양실조에 걸리면 회복 중 치유능력이 떨어지거나 감염되는 등 문제가 생길 수 있다. 이러한 환자들의 경우 수술 전에 영양 관리를 시작할 수 있다.

머리, 목, 식도, 위 또는 창자에 대한 수술은 영양에 영향을 미칠 수 있다. 대부분의 암 환자들은 수술을 받는다. 특정 장기의 전부 또는 일부를 제거하는 수술은 환자의 음식 섭취와 소화 능력에 영향을 미칠 수 있다.

수술로 인한 영양 문제는 다음과 같다

▲ 식욕 상실

▲ 씹기 장애

▲ 삼키기 장애

▲ 소량의 음식을 먹은 후 만복감

 

면역요법

면역요법은 영양에 영향을 미칠 수 있다. 면역요법의 부작용은 환자마다 다르고 주어진 면역요법의 종류도 다르다. 다음과 같은 영양 문제가 일반적이다.

▲ 피곤함

▲ 발열

▲ 구역질

▲ 구토

▲ 설사

 

줄기세포 이식

줄기세포 이식을 받은 환자들은 특별한 영양 섭취를 필요로 한다. 화학요법, 방사선요법, 그리고 줄기세포 이식 전이나 도중에 사용되는 다른 약들은 환자가 평소처럼 음식을 먹고 소화하지 못하게 하는 부작용을 일으킬 수 있다. 일반적인 부작용은 다음과 같다.

▲ 구강염 및 후두염

▲ 설사

줄기세포 이식을 받은 환자는 감염 위험이 높다. 이식 전 화학요법이나 방사선치료는 백혈구의 수를 감소시켜 감염과 싸운다. 이러한 환자들은 안전한 음식 취급에 대해 배우고 감염을 일으킬 수 있는 음식을 피하는 것이 중요하다.

줄기세포 이식 후 급성 또는 만성 이식 대 숙주 질환(GVHD)의 위험이 있으며, GVHD는 위장관이나 간 등에 영향을 미치며 음식의 영양분을 섭취하거나 흡수하는 능력을 변화시킬 수 있다.

 

증상의 치료

암이나 암 치료의 부작용이 정상적인 식사에 영향을 미칠 때, 환자가 필요로 하는 영양분을 섭취할 수 있도록 변화시킬 수 있다. 칼로리와 단백질, 비타민, 미네랄이 풍부한 음식을 먹는 것은 중요하다. 식사는 환자의 영양 요구와 음식에 대한 기호에 맞게 계획되어야 한다. 다음은 암과 암 치료로 인해 나타나는 더 흔한 증상들과 치료나 조절 방법들이다.

 

거식증

거식증(식욕이나 먹고 싶은 욕구의 상실)이 있는 암 환자에게는 다음과 같은 도움이 될 수 있다.

▲ 단백질 및 칼로리가 높은 음식을 섭취한다. 다음은 고단백 식품 선택이다.

△ 콩

△ 치킨

△ 생선

△ 고기

△ 요거르트

△ 달걀

▲ 단백질 강화우유 사용 등 음식에 여분의 단백질과 칼로리를 추가한다.

▲ 식욕이 왕성할 때는 식사에 고단백 식품을 먼저 섭취한다.

▲ 식사 중에는 소량의 음료만을 마신다.

▲ 고형식을 먹고 싶지 않으면 밀크세이크와 스무디, 주스 또는 수프를 마신다.

▲ 냄새가 좋은 음식을 먹는다.

▲ 새로운 음식과 새로운 요리법을 시도한다.

▲ 양분이 많은 혼합 음료를 마셔본다(먼저 의사나 등록 영양사에 문의한다).

▲ 하루 종일 소량의 식사와 건강한 간식을 자주 섭취한다.

▲ 몸이 좋아 쉬고 있을 때 더 많이 먹는다.

▲ 아침, 점심, 저녁 중 어느 것이든 가장 배고플 때 가장 많은 식사를 한다.

▲ 배고플 때 손쉽게 먹을 수 있도록 소량의 좋아하는 음식을 만들어 보관한다.

▲ 식욕이 왕성할 수 있도록 가능한 한 활동적으로 산다.

▲ 치아를 닦고 입을 헹구어 증상 및 뒷맛을 완화한다.

▲ 메스꺼움, 구토 또는 음식의 맛과 냄새의 변화 등 식습관에 문제가 있는 경우 의사 또는 등록 영양사와 상담한다.

만약 이러한 식습관 변화가 거식증에 도움이 되지 않는다면, 매일 충분한 영양분을 섭취하기 위해 튜브를 통해 영양을 공급해야 할지도 모른다. 식욕을 증진시키기 위해 약을 줄 수도 있다.

 

메스꺼움(구역질)

다음은 암 환자가 메스꺼움을 조절하는 데 도움이 될 수 있다.

▲ 당신의 마음에 드는 음식을 고른다. 속이 메스꺼워지는 음식을 억지로 먹지 마라. 좋아하는 음식을 먹지 마라, 아픈 것과 연관되는 것을 피한다.

▲ 과도한 식사보다는 담백하고 부드럽고 소화하기 쉬운 음식을 섭취한다.

▲ 크래커, 막대 비스킷(빵), 토스트와 같은 건조한 음식을 하루 종일 먹는다.

▲ 하얀 토스트, 플레인 요구르트, 맑은 육수 등 위장에 무리가 가지 않는 음식을 섭취한다.

▲ 아침에 메스꺼움이 있으면 침대에서 일어나기 전에 마른 토스트나 크래커를 먹는다.

▲ 상온의 음식을 먹고 음료를 마신다(너무 뜨겁거나 차갑지 않음)

▲ 하루 종일 천천히 음료를 홀짝홀짝 마신다.

▲ 입맛이 안 좋으면 페퍼민트나 레몬 방울과 같은 딱딱한 사탕을 먹는다.

▲ 강한 냄새가 나는 음식과 음료를 멀리한다.

▲ 3번의 많은 식사 대신 매일 5~6번의 가벼운 식사를 한다.

▲ 식사 중에는 소량의 음료만을 섭취하여 배가 부르거나 팽만감이 들지 않도록 한다.

▲ 식사와 간식을 거르지 않는다. 공복이면 구역질이 더 심해질 수 있다.

▲ 식전 식후 입을 씻는다.

▲ 요리 냄새가 나거나 매우 따뜻한 방에서는 먹지 않는다. 생활공간을 쾌적하고 통풍이 잘되는 온도로 유지한다.

▲ 식사 후 1시간 동안 일어나 있거나 머리를 들고 눕는다.

▲ 먹고 마시기에 가장 좋은 시간을 계획한다.

▲ 암 치료 전 휴식한다.

▲ 헐렁하고 편안한 옷을 입는다.

▲ 메스꺼움을 느꼈을 때와 그 이유를 기록해 둔다.

▲ 의사와 함께 제토제 사용에 대해 이야기한다.

 

구토

다음은 암 환자가 구토를 억제하는 데 도움이 될 수 있다.

▲ 구토가 멈출 때까지 아무것도 먹거나 마시지 않는다.

▲ 구토가 멈춘 후 맑은 음료를 소량 마신다.

▲ 구토하지 않고 맑은 액체를 마실 수 있게 된 후에는 위에 무리가 가지 않는 국물이나 밀크셰이크 등의 액체를 마신다.

▲ 3번의 많은 식사 대신 매일 5~6번의 가벼운 식사를 한다.

▲ 직립한 자세로 앉아 구토 후 앞으로 숙인다.

▲ 주치의에게 구토를 예방하거나 억제할 수 있는 약을 주문하도록 요청한다.

 

구강건조

구강건조 암 환자에게는 다음이 도움이 될 수 있다.

▲ 삼키기 쉬운 음식을 먹는다.

▲ 소스, 그레이비 또는 샐러드드레싱을 곁들인 촉촉한 음식

▲ 레모네이드와 같이 매우 달거나 신 음식과 음료를 먹어서 침이 더 많이 나오도록 도와준다.

▲ 껌을 씹거나 딱딱한 사탕, 아이스 팝, 아이스 칩을 빨아먹는다.

▲ 하루 종일 물을 조금씩 마신다.

▲ 어떤 종류의 술, 맥주 또는 와인도 마시지 마십시오.

▲ 입에 상처를 줄 수 있는 음식(매운 음식, 신 음식, 짠 음식, 딱딱한 음식, 바삭바삭한 음식 등)은 먹지 않는다.

▲ 립 밤으로 입술을 촉촉하게 유지한다.

▲ 1~2시간마다 입을 행군다. 알코올이 포함된 구강 세척제를 사용하지 않는다.

▲ 담배 제품을 사용하지 말고 간접흡연을 피한다.

▲ 의사 또는 치과의사에게 입과 목을 코팅, 보호 및 촉촉하도록 인공 침이나 이와 유사한 제품을 사용하는 것에 대해 물어본다.

 

구강염

다음은 구강염이 있는 환자에게 도움이 될 수 있다.

▲ 밀크셰이크, 스크램블드에그, 커스터드 등 씹기 쉬운 부드러운 음식을 섭취한다.

▲ 연하고 부드러워질 때까지 음식을 조리한다.

▲ 식품을 잘게 썬다. 믹서나 푸드 프로세서를 사용하여 음식을 부드럽게 만든다.

▲ 입안을 마비시키고 진정시키기 위해 얼음을 빨아라.

▲ 찬 음식이나 또는 상온에서 음식을 섭취하십시오. 뜨거운 음식은 당신의 입을 다치게 할 수 있다.

▲ 입안의 아픈 부분을 지나 음료를 이동시키기 위해 빨대로 마신다.

▲ 씹기 쉽도록 작은 스푼을 사용하여 작은 스푼을 사용한다.

▲ 다음을 멀리한다.

△ 오렌지, 레몬, 라임 등 맛이 신 식품

△ 매운 음식

△ 토마토와 케첩

△ 짠 음식

△ 생 채소

△ 상큼하고 아삭아삭한 음식

△ 알코올 함유 음료

▲ 담배 제품은 사용하지 않는다.

▲ 면역요법과 화학요법 또는 두경부에 방사선치료를 시작하기 최소 2주 전에 치과의사를 방문한다.

▲ 매일 입안에 상처와 하얀 패치, 붓고 붉은 부위가 있는지 확인하십시오.

▲ 하루 3~4회 입을 세정한다. 베이킹 소다 ¼ 티스푼, 소금 ⅛ 티스푼, 따뜻한 물 1컵을 섞어 입안을 헹군다. 알코올이 포함된 구강 세척제를 사용하지 않는다.

▲ 이쑤시개나 다른 날카로운 물체를 사용하지 않는다.

 

미각의 변화

입맛이 바뀐 암 환자에게는 다음이 도움이 될 수 있다.

▲ 붉은 고기 대신 가금류와 생선, 달걀, 치즈를 먹는다.

▲ 식품에 향신료와 소스를 첨가한다.

▲ 크랜베리 소스나 젤리, 사과 소스와 같은 달콤한 것으로 고기를 먹는다.

▲ 시큼한 음식과 음료를 섭취한다.

▲ 입에 금속성 또는 쓴맛이 있는 경우 무설탕 레몬 방울, 껌 또는 민트를 사용한다.

▲ 식품이 금속의 맛을 낸다면 플라스틱 기구를 사용하고 금속 용기에서 직접 음료를 마시지 않는다.

▲ 메스꺼움이 없다면 좋아하는 음식을 먹도록 하라. 기분이 최고일 때 새로운 음식을 먹어라.

▲ 채식 또는 중국 요리책에서 육류가 아닌 고단백 요리법을 찾아본다.

▲ 식품의 맛을 모르겠지만 불쾌하지 않을 경우 더 오래 음식을 씹어 미뢰와 접촉할 수 있도록 한다.

▲ 음식 및 음료를 덮어두거나, 빨대로 마시거나, 요리할 때 주방 선풍기를 켜거나, 냄새가 귀찮을 경우 야외에서 요리한다.

▲ 치아를 닦고 입을 관리한다. 치과에 가서 검사를 받는다.

 

인후염과 연하(삼키기) 장애

다음은 목이 아프거나 삼키는 데 어려움을 겪는 암 환자에게 도움이 될 수 있다.

▲ 밀크셰이크, 스크램블드에그, 오트밀 또는 기타 조리된 시리얼과 같이 씹고 삼키기 쉬운 부드러운 식품을 섭취한다.

▲ 단백질 및 칼로리가 높은 음식과 음료를 섭취한다.

▲ 진한 소스, 소스, 육수 또는 요구르트를 곁들인 수분이 많은 음식

▲ 목구멍에 화상을 입거나 긁힐 수 있는 다음과 같은 음식 및 음료를 멀리하십시오.

△ 뜨거운 음식과 음료.

△ 맛있는 음식.

△ 산 함유량이 높은 식품과 주스.

△ 상큼하거나 바삭바삭한 음식.

△ 술과 함께 마신다.

▲ 연하고 부드러워질 때까지 음식을 조리한다.

▲ 식품을 잘게 썬다. 믹서나 푸드 프로세서를 사용하여 음식을 부드럽게 만든다.

▲ 빨대로 마신다.

▲ 3번의 많은 식사 대신 매일 5~6번의 가벼운 식사를 한다..

▲ 식사 또는 음주를 할 때는 똑바로 앉아 고개를 약간 앞으로 숙이고 식사 후 30분 이상 꼿꼿한 상태를 유지한다.

▲ 담배를 사용하지 않는다.

▲ 건강을 유지할 만큼 충분히 먹지 못할 경우 튜브 공급에 대해 의사와 상담한다.

 

유당 불내증

유당 불내증 증상이 있는 환자에게는 다음 사항이 도움이 될 수 있다.

▲ 무 유당 유제품 또는 저 유당 유제품을 사용한다. 대부분의 식료품점에서는 "무 유당" 또는 "저 유당"이라고 표시된 식품(우유나 아이스크림 등)을 취급한다.

▲ 경질 치즈(체다 등)나 요구르트처럼 유당 함량이 낮은 유제품을 선택한다.

▲ 콩이나 쌀로 만든 제품(콩, 쌀 우유, 냉동 디저트 등)을 사용해 본다. 이 제품들은 유당을 함유하고 있지 않다.

▲ 문제를 일으키는 유제품만 피한다. 가능하다면 우유, 요구르트, 치즈와 같은 유제품을 소량 먹는다.

▲ 유제품이 아닌 음료와 칼슘이 첨가된 음식을 먹어 보라.

▲ 브로콜리, 야채 등 칼슘이 풍부한 채소를 섭취해 본다.

▲ 유제품을 먹거나 마실 때 락타아제 알약을 복용한다. 락타아제는 유당을 분해해서 소화가 잘 된다.

▲ 저 유당 또는 무 유당 음식을 준비한다.

 

체중 증가

다음은 암환자가 체중 증가를 예방하는 데 도움이 될 수 있다.

▲ 과일과 야채를 많이 먹는다.

▲ 통밀 빵, 시리얼, 파스타 등 섬유질이 풍부한 음식을 섭취한다.

▲ 지방이 없는 쇠고기 같은 살코기와 지방을 다듬은 돼지고기, 껍질 없는 가금류(닭이나 칠면조 등)를 선택한다.

▲ 저지방 우유 제품을 선택한다.

▲ 지방 섭취(버터, 마요네즈, 디저트, 튀긴 음식의 소량만 섭취)를 줄인다.

▲ 구이, 찜, 구이, 구이 등의 저지방 식으로 조리한다.

▲ 소금을 적게 섭취한다.

▲ 음식을 즐겁게 먹어서 만족감을 느끼도록 한다.

▲ 배고플 때만 먹는다. 스트레스, 두려움, 우울증 때문에 먹는다면 상담이나 약을 고려해보라. 심심해서 먹는다면 즐기는 활동을 찾아본다.

▲ 식사할 때 적은 양의 음식을 섭취한다.

▲ 매일 운동한다.

▲ 체중을 줄이기 위해 다이어트를 시작하기 전에 의사와 상의한다.

 

영양 지원의 종류

▲ 영양지원은 음식을 정상적으로 먹거나 소화하지 못하는 환자에게 도움을 준다.

▲ 영양 지원은 다양한 방법으로 제공될 수 있다.

▲ 장내영양

▷ 내부영양(內部영양)은 튜브를 이용한 공급(tube feeding)

▲ 비 경구 영양

▷ 비 경구 영양은 영양소를 혈류로 직접 운반한다.

▷ 가슴이나 팔의 정맥에 카테터를 넣을 수 있다.

영양 지원은 음식을 정상적으로 먹거나 소화하지 못하는 환자에게 도움을 준다. 가능하면 음식을 입으로 가져가는 것이 가장 좋다. 어떤 환자들은 암이나 암 치료로 인한 문제 때문에 입으로 충분한 음식을 섭취하지 못할 수도 있다.

영양 지원은 다양한 방법으로 제공될 수 있다. 영양요법에는 영양사의 상담과 식생활 변화 외에도 영양보충 음료, 장내 및 비 경구 영양 지원 등이 포함된다. 영양 보충 음료는 암 환자들이 그들이 필요로 하는 영양소를 얻도록 돕는다. 그것은 에너지와 단백질, 지방, 탄수화물, 섬유질, 비타민, 미네랄을 제공한다. 그것은 환자의 유일한 영양 공급원이 될 수 없다.

구강별로 적정량의 칼로리와 영양분을 섭취할 수 없는 환자는 다음 각 호의 사항을 이용하여 섭취할 수 있다.

▲ 장내 영양 : 영양소는 위나 장에 삽입된 관을 통해 주어진다.

▲ 비 경구 영양 : 영양분을 혈류로 주입한다.

영양소는 물, 단백질, 지방, 탄수화물, 비타민 및/또는 미네랄을 함유한 음료 형태로 제공된다.

영양 지원은 암 치료 중 환자의 삶의 질을 향상시킬 수 있지만, 그것을 사용하기로 결정하기 전에 고려해야 할 문제를 야기할 수 있다. 환자와 의료진은 각 영양 지원의 유형별 위해성과 편익에 대해 논의해야 한다. (생의 말기에 영양 지원의 사용에 대한 자세한 내용은 생의 말기의 영양 요구 섹션을 참조하라.)

 

장내 영양

장내 영양은 튜브 급양이라고도 불린다. 장내 영양은 위나 소장에 넣은 관을 통해 환자에게 액체형태(포뮬라)로 영양분을 공급하는 것이다. 다음과 같은 유형의 공급 튜브를 사용할 수 있다.

▲ 경 비위관( 코위영양관 : naogastic tube)을 코로 삽입하고 목구멍을 아래로 하여 위나 소장에 삽입한다. 이것은 장내 영양이 몇 주 동안만 필요할 때 사용된다.

▲ 위장관절제관을 복부에 삽입하거나 복부 바깥쪽에 만든 구멍을 통해 소장에 삽입한다. 이것은 보통 장기 장내 영양 공급이나 코와 목에 튜브를 사용할 수 없는 환자에게 사용된다.

사용되는 종류의 형태는 환자의 특정 요구에 기초한다. 당뇨병과 같은 특별한 건강 상태를 가진 환자에 대한 공식이나 종교적인 식단이나 문화적인 식단과 같은 다른 욕구를 가진 환자들을 위한 공식들이 있다.

 

비 경구 영양

비 경구 영양은 영양분을 혈류로 직접 운반한다. 비 경구 영양은 환자가 입으로 음식을 섭취하거나 장내 영양으로 음식을 섭취할 수 없을 때 사용된다. 비 경구 영양은 음식을 소화하기 위해 위나 장을 사용하지 않는다. 영양소는 정맥에 삽입된 카테터를 통해 환자에게 혈액 속으로 직접 공급된다. 이러한 영양소들은 단백질, 지방, 비타민, 미네랄을 포함한다.

카테터는 가슴이나 팔의 정맥에 삽입할 수 있다. 중앙 정맥 접근 카테터는 피하와 상부흉부의 큰 정맥에 위치한다. 카테터는 외과의사가 제자리에 심어둔다. 이런 종류의 카테터는 장기간의 비 경구 영양공급에 사용된다.

말초 정맥 카테터를 팔의 정맥에 넣는다. 말초 정맥 카테터는 훈련된 의료진에 의해 제자리에 배치된다. 이러한 유형의 카테터는 대개 중앙 정맥 접근 카테터를 가지고 있지 않은 환자들을 위해 단기적인 비 경구 양양공급에 사용된다. 카테터가 몸 안으로 들어가는 곳에서 감염이나 출혈 여부를 자주 점검한다. 

 

식욕 부진과 체중 감량을 치료하는 약

▲ 식욕저하 및 체중감소를 치료하기 위한 영양요법으로 약물을 투여할 수 있다.

▲ 식욕저하와 체중감소를 치료하기 위해 다양한 종류의 약을 사용할 수 있다.

▲ 식욕저하와 체중감소를 치료하기 위해 영양요법으로 약을 투여할 수도 있다.

식사에 영향을 주고 체중 감량을 유발하는 암 증상과 부작용을 조기에 치료하는 것이 중요하다. 영양요법과 의학 모두 암과 암 치료법이 체중 감소에 미치는 영향을 줄이는데 도움을 줄 수 있다.

식욕 감퇴와 체중 감소를 치료하기 위해 다양한 종류의 약을 사용할 수 있다. 프레드니손이나 메게스트롤과 같이 식욕을 증진시키고 체중 증가를 일으키는 약들은 식욕 감퇴와 체중 감소를 치료하는 데 사용될 수 있다. 이런 약의 효과가 오래 가지 않거나 효과가 없을 수 있다는 연구결과가 나왔다. 한 가지 약으로 치료하는 것보다 복합 약으로 치료하는 것이 더 효과적일 수 있다. 복합의약품으로 치료받는 환자는 부작용이 더 클 수 있다.

 

생의 마지막의 영양 요구

말기 환자들의 경우 충분한 영양분을 섭취하기보다는 증상 완화에 영양요법의 목표가 집중돼 있다. 생의 말년에 일어날 수 있는 일반적인 증상은 다음과 같다.

▲ 거식증(식욕부진)

▲ 구강건조

▲ 연하 장애

▲ 구역질

▲ 구토

삼키는 데 연하 장애가 있는 환자들은 연한 음료보다 진한 음료를 삼키는 것이 더 쉽다고 생각할 수 있다.

환자들은 종종 배고픔을 전혀 느끼지 못하며 거의 음식을 원하지 않을 수도 있다. 한 모금의 물과 아이스 칩, 그리고 구강 관리는 삶의 마지막 며칠 동안 갈증을 줄일 수 있다. 환자의 영양 요구 변화에 대한 이해를 위해서는 헬스 케어 팀과의 원활한 의사소통이 중요하다.

생의 마지막에 얼마만큼의 영양과 수분을 공급할지 환자와 가족이 결정한다. 암 환자와 보호자는 상황을 충분히 인지한 상태에 결정을 내릴 권리가 있다. 환자의 종교적, 문화적 성향은 그들의 결정에 영향을 미칠 수 있다. 의료팀은 결정을 내릴 때 환자의 종교적, 문화적 지도자들과 협력할 수 있다. 의료팀과 등록 영양사는 말기 환자에 대한 영양지원 이용의 장점과 위험을 설명할 수 있다. 대부분의 경우, 이익보다 해가 더 많다. 말년에 영양 지원을 받을 수 있는 위험은 다음과 같다.

▲ 비 경구 영양공급을 사용에 따른 패혈증(혈액이나 조직의 박테리아나 독소)

▲ 장내 영양 섭취로 생길 수 있는 사레들림(음식이나 액체의 폐에 유입되는 우발적 호흡)

▲ 장내 영양 튜브가 삽입된 피부의 염증과 파괴

▲ 장내 영양 및 비 경구 영양 공급으로 인한 설사

▲ 장내 영양 및 장외 영양 공급 시 수분 과다로 인한 합병증

 

암의 영양 공급의 동향

▲ 일부 암 환자들은 예후를 개선하기 위해 특별한 식이요법을 시도한다.

▲ 일부 암 환자들은 건강 보조제를 복용할 수 있다.

▲ 일부 암 환자들은 예후를 개선하기 위해 특별한 식단을 시도한다.

암 환자들은 그들의 치료가 더 잘 되도록 하거나, 치료로 인한 부작용을 예방하거나, 암 자체를 치료하기 위해 특별한 식사를 시도할 수 있다. 하지만, 이러한 특별한 식단의 대부분은, 그것들이 효과가 있다는 것을 보여주는 증거가 없다.

 

채식 또는 채식주의자 식단

채식이나 채식주의 식단을 따르는 것이 암 치료나 환자의 예후로 인한 부작용에 도움이 될 수 있을지는 알려지지 않았다. 만약 환자가 이미 채식이나 채식주의자의 식단을 따른다면, 그들이 다른 식단으로 전환해야 한다는 것을 보여주는 증거가 없다.

장수 식단

장수식 식단은 고 탄수화물 저지방 식물성 식단이다. 이 식단이 암 환자에게 도움이 된다는 연구 결과는 아직 없다.

키톤유발 식단

케톤유발 식단은 탄수화물을 제한하고 지방 섭취를 증가시킨다. 식이요법의 목적은 종양 세포가 자라고 번식하는데 사용할 수 있는 포도당(설탕)의 양을 줄이는 것이다. 정확한 양의 지방, 탄수화물, 단백질이 필요하기 때문에 따라 하기 힘든 식단이다. 하지만, 식단은 안전하다.

여러 임상시험에서 교모세포종 환자를 모집해 키톤유발 식단이 교모세포종 종양 활동에 영향을 미치는지 연구 중이다. 키톤유발 식단을 시작하려는 교모세포종 환자는 의사와 상의해 등록 영양사와 협력해야 한다. 그러나 식이요법이 종양이나 그 증상에 어떤 영향을 미칠지는 아직 알려지지 않았다.

일부 암 환자들은 식이 보조제를 복용할 수도 있다. 식이요법 보조제는 식단에 첨가된 제품이다. 주로 입으로 복용하며, 보통 하나 이상의 식이성분을 함유하고 있다. 암 환자들은 증상을 개선하거나 암을 치료하기 위해 건강 보조제를 복용할 수 있다.

 

비타민 C

비타민 C는 신체가 기능을 하고 건강을 유지하기 위해 적은 양이 필요한 영양소다. 그것은 감염과 싸우고, 상처를 치료하고, 조직을 건강하게 유지하는데 도움을 준다. 비타민 C는 과일과 야채에서 발견된다. 식이 보조제로도 복용할 수 있다.

암환자를 위한 치료제로 정맥 내 고용량 비타민 C를 사용하는 것에 대한 자세한 내용은 고용량 비타민 C에 대한 PDQ 요약을 참조하십시오.

 

프로바이오틱스

프로바이오틱스는 소화와 정상적인 장 기능에 도움을 주는 건강 보조식품으로 사용되는 살아있는 미생물이다. 그것들은 또한 위장관을 건강하게 유지하는데 도움을 줄 수 있다.

방사선 치료와 화학요법 중 프로바이오틱스를 복용하면 이러한 치료로 인한 설사를 예방하는 데 도움이 된다는 연구결과가 나왔다. 복부에 방사선 치료를 받는 환자에게 특히 그렇다. 복부에 방사선치료를 받고 있거나 설사를 일으키는 것으로 알려진 항암치료를 받고 있는 암환자는 프로바이오틱스의 도움을 받을 수 있다.

 

멜라토닌

멜라토닌은 송과선(뇌의 중심 부근에 있는 작은 기관)에 의해 만들어진 호르몬이다. 멜라토닌은 신체의 수면 주기를 조절하는 데 도움을 준다. 또한 실험실에서 만들어 식이 보조제로 복용할 수도 있다.

몇몇 소규모 연구들은 고형 암의 치료를 위해 화학요법과/또는 방사선 치료와 함께 멜라토닌 보충제를 복용하는 것이 도움이 될 수 있다는 것을 보여주었다. 그것은 치료의 부작용을 줄이는 데 도움이 될 수 있다. 멜라토닌은 부작용이 없는 것으로 보인다.

 

구강 글루타민

구강 글루타민은 화학요법이나 방사선요법에 의해 발생하는 설사와 점막염(소화계통의 내벽의 염증, 종종 구강염으로 나타남)의 치료를 위해 연구되고 있는 아미노산이다. 구강 글루타민은 점막염을 예방하거나 덜 심하게 하는 데 도움을 줄 수 있다.

복부에 방사선치료를 받고 있는 암환자는 구강 글루타민 효과를 볼 수 있다. 구강 글루타민은 설사의 심각성을 줄일 수 있다. 이것은 환자들이 치료 계획을 계속하는 데 도움을 줄 수 있다.

 

업데이트 : 2018년 3월 16일

 

 

 

Nutrition in Cancer Care (PDQ®)

Updated: March 16, 2018

On This Page

•Overview of Nutrition in Cancer Care

•Effects of Cancer Treatment on Nutrition

•Nutrition Assessment in Cancer Care

•Treatment of Symptoms

•Types of Nutrition Support

•Medicines to Treat Loss of Appetite and Weight Loss

•Nutrition Needs at End of Life

•Nutrition Trends in Cancer

•To Learn More About Nutrition and Cancer Care

•Current Clinical Trials

Overview of Nutrition in Cancer Care

Key Points

•Good nutrition is important for cancer patients.

•Healthy eating habits are important during and after cancer treatment.

•A registered dietitian is an important part of the healthcare team.

•Cancer and cancer treatments may cause side effects that affect nutrition.

•Cancer and cancer treatments may cause malnutrition.

•Anorexia and cachexia are common causes of malnutrition in cancer patients.

Good nutrition is important for cancer patients.

Nutrition is a process in which food is taken in and used by the body for growth, to keep the body healthy, and to replace tissue. Good nutrition is important for good health. Eating the right kinds of foods before, during, and after cancer treatment can help the patient feel better and stay stronger. A healthy diet includes eating and drinking enough of the foods and liquids that have important nutrients (vitamins, minerals, protein, carbohydrates, fat, and water) the body needs.

Healthy eating habits are important during and after cancer treatment.

Nutrition therapy is used to help cancer patients keep a healthy body weight, maintain strength, keep body tissue healthy, and decrease side effects both during and after treatment.

A registered dietitian is an important part of the healthcare team.

A registered dietitian (or nutritionist) is a part of the team of health professionals that help with cancer treatment and recovery. A dietitian will work with patients, their families, and the rest of the medical team to manage the patient’s diet during and after cancer treatment.

Cancer and cancer treatments may cause side effects that affect nutrition.

For many patients, the effects of cancer and cancer treatments make it hard to eat well. Cancer treatments that affect nutrition include:

•Chemotherapy.

•Hormone therapy.

•Radiation therapy.

•Surgery.

•Immunotherapy.

• Stem cell transplant.

When the head, neck, esophagus, stomach, intestines, pancreas, or liver are affected by the cancer treatment, it is hard to take in enough nutrients to stay healthy.

Cancer and cancer treatments may cause malnutrition.

Cancer and cancer treatments may affect taste, smell, appetite, and the ability to eat enough food or absorb the nutrients from food. This can cause malnutrition, which is a condition caused by a lack of key nutrients. Alcohol abuse and obesity may increase the risk of malnutrition.

Malnutrition can cause the patient to be weak, tired, and unable to fight infection or finish cancer treatment. Malnutrition may be made worse if the cancer grows or spreads.

Eating the right amount of protein and calories is important for healing, fighting infection, and having enough energy.

Anorexia and cachexia are common causes of malnutrition in cancer patients.

Anorexia is the loss of appetite or desire to eat. It is a common symptom in patients with cancer. Anorexia may occur early in the disease or later, if the cancer grows or spreads. Some patients already have anorexia when they are diagnosed with cancer. Most patients who have advanced cancer will have anorexia. Anorexia is the most common cause of malnutrition in cancer patients.

Cachexia is a condition marked by weakness, weight loss, and fat and muscle loss. It is common in patients with tumors that affect eating and digestion. It can occur in cancer patients who are eating well, but are not storing fat and muscle because of tumor growth.

Some tumors change the way the body uses certain nutrients. The body's use of protein, carbohydrates, and fat may be affected, especially by tumors of the stomach, intestines, or head and neck. A patient may seem to be eating enough, but the body may not be able to absorb all the nutrients from the food.

Cancer patients may have anorexia and cachexia at the same time.

Effects of Cancer Treatment on Nutrition

Key Points

•Chemotherapy and Hormone Therapy

-Chemotherapy and hormone therapy affect nutrition in different ways.

-Chemotherapy and hormone therapy cause different nutrition problems.

•Radiation Therapy

-Radiation therapy kills cells in the treatment area.

-Radiation therapy may affect nutrition.

• Surgery

-Surgery increases the body's need for nutrients and energy.

-Surgery to the head, neck, esophagus, stomach, or intestines may affect nutrition.

•Immunotherapy

-Immunotherapy may affect nutrition.

•Stem Cell Transplant

-Patients who receive a stem cell transplant have special nutrition needs.

See the Treatment of Symptoms section for more information on side effects from treatment.

Chemotherapy and Hormone Therapy

Chemotherapy and hormone therapy affect nutrition in different ways.

Chemotherapy affects cells all through the body. Chemotherapy uses drugs to stop the growth of cancer cells, either by killing the cells or by stopping them from dividing. Healthy cells that normally grow and divide quickly may also be killed. These include cells in the mouth and digestive tract.

Hormone therapy adds, blocks, or removes hormones. It may be used to slow or stop the growth of certain cancers. Some types of hormone therapy may cause weight gain.

Chemotherapy and hormone therapy cause different nutrition problems.

Side effects from chemotherapy may cause problems with eating and digestion. When more than one chemotherapy drug is given, each drug may cause different side effects or when drugs cause the same side effect, the side effect may be more severe.

The following side effects are common:

•Loss of appetite.

•Nausea.

•Vomiting.

•Dry mouth.

•Sores in the mouth or throat.

•Changes in the way food tastes.

•Trouble swallowing.

•Feeling full after eating a small amount of food.

•Constipation.

•Diarrhea.

Patients receiving hormone therapy may need changes in their diet to prevent weight gain.

Radiation Therapy

Radiation therapy kills cells in the treatment area.

Radiation therapy kills cancer cells and healthy cells in the treatment area. How severe the side effects are depends on the following:

•The part of the body that is treated.

•The total dose of radiation and how it is given.

Radiation therapy may affect nutrition.

Radiation therapy to any part of the digestive system has side effects that cause nutrition problems. Most of the side effects begin two to three weeks after radiation therapy begins and go away a few weeks after it is finished. Some side effects can continue for months or years after treatment ends.

The following are some of the more common side effects:

•For radiation therapy to the brain or head and neck

-Loss of appetite.

-Nausea.

-Vomiting.

-Dry mouth or thick saliva. Medication may be given to treat a dry mouth.

-Sore mouth and gums.

-Changes in the way food tastes.

-Trouble swallowing.

-Pain when swallowing.

-Being unable to fully open the mouth.

•For radiation therapy to the chest

-Loss of appetite.

-Nausea.

-Vomiting.

-Trouble swallowing.

-Pain when swallowing.

-Choking or breathing problems caused by changes in the upper esophagus.

•For radiation therapy to the abdomen, pelvis, or rectum

-Nausea.

-Vomiting.

-Bowel obstruction.

-Colitis.

-Diarrhea.

Radiation therapy may also cause tiredness, which can lead to a decrease in appetite.

Surgery

Surgery increases the body's need for nutrients and energy.

The body needs extra energy and nutrients to heal wounds, fight infection, and recover from surgery. If the patient is malnourished before surgery, it may cause problems during recovery, such as poor healing or infection. For these patients, nutrition care may begin before surgery.

Surgery to the head, neck, esophagus, stomach, or intestines may affect nutrition.

Most cancer patients are treated with surgery. Surgery that removes all or part of certain organs can affect a patient's ability to eat and digest food.

The following are nutrition problems caused by surgery:

•Loss of appetite.

•Trouble chewing.

•Trouble swallowing.

•Feeling full after eating a small amount of food.

Immunotherapy

Immunotherapy may affect nutrition.

The side effects of immunotherapy are different for each patient and the type of immunotherapy drug given.

The following nutrition problems are common:

•Tiredness.

•Fever.

•Nausea.

•Vomiting.

•Diarrhea.

Stem Cell Transplant

Patients who receive a stem cell transplant have special nutrition needs.

Chemotherapy, radiation therapy, and other medicines used before or during a stem cell transplant may cause side effects that keep a patient from eating and digesting food as usual.

Common side effects include the following:

•Mouth and throat sores.

•Diarrhea.

Patients who receive a stem cell transplant have a high risk of infection. Chemotherapy or radiation therapy given before the transplant decrease the number of white blood cells, which fight infection. It is important that these patients learn about safe food handling and avoid foods that may cause infection.

After a stem cell transplant, patients are at risk for acute or chronic graft-versus-host disease (GVHD). GVHD may affect the gastrointestinal tract or liver and change the patient's ability to eat or absorb nutrients from food.

Nutrition Assessment in Cancer Care

Key Points

•The healthcare team may ask questions about diet and weight history.

•Counseling and diet changes are made to improve the patient’s nutrition.

•The goal of nutrition therapy for patients who have advanced cancer depends on the overall plan of care.

The healthcare team may ask questions about diet and weight history.

Screening is used to look for health problems that affect the risk of poor nutrition. This can help find out if the patient is likely to become malnourished, and if nutrition therapy is needed.

The healthcare team may ask questions about the following:

•Weight changes over the past year.

•Changes in the amount and type of food eaten.

•Problems that have affected eating, such as loss of appetite, nausea, vomiting, diarrhea, constipation, mouth sores, dry mouth, changes in taste and smell, or pain.

•Ability to walk and do other activities of daily living (dressing, getting into or out of a bed or chair, taking a bath or shower, and using the toilet).

A physical exam is done to check the body for general health and signs of disease. The patient is checked for signs of loss of weight, fat, and muscle, and for fluid buildup in the body.

Counseling and diet changes are made to improve the patient’s nutrition.

A registered dietitian can work with patients and their families to counsel them on ways to improve the patient's nutrition. The registered dietitian gives care based on the patient's nutrition and diet needs. Changes to the diet are made to help decrease symptoms from cancer or cancer treatment. These changes may be in the types and amount of food, how often a patient eats, and how food is eaten (for example, at a certain temperature or taken with a straw).

A registered dietitian works with other members of the healthcare team to check the patient's nutritional health during cancer treatment and recovery. In addition to the dietitian, the healthcare team may include the following:

•Physician.

•Nurse.

•Social worker.

•Psychologist.

The goal of nutrition therapy for patients who have advanced cancer depends on the overall plan of care.

The goal of nutrition therapy in patients with advanced cancer is to give patients the best possible quality of life and control symptoms that cause distress.

Patients with advanced cancer may be treated with anticancer therapy and palliative care, palliative care alone, or may be in hospice care. Nutrition goals will be different for each patient. Some types of treatment may be stopped if they are not helping the patient.

As the focus of care goes from cancer treatment to hospice or end-of-life care, nutrition goals may become less aggressive, and a change to care meant to keep the patient as comfortable as possible. See the Nutrition Needs at End of Life section for more information on nutrition at the end of life.

Treatment of Symptoms

Key Points

•Anorexia

•Nausea

•Vomiting

•Dry Mouth

•Mouth Sores

•Taste Changes

•Sore Throat and Trouble Swallowing

•Lactose Intolerance

•Weight Gain

When side effects of cancer or cancer treatment affect normal eating, changes can be made to help the patient get the nutrients they need. Eating foods that are high in calories, protein, vitamins, and minerals is important. Meals should be planned to meet the patient's nutrition needs and tastes in food.

The following are some of the more common symptoms caused by cancer and cancer treatment and ways to treat or control them.

Anorexia

The following may help cancer patients who have anorexia (loss of appetite or desire to eat):

•Eat foods that are high in protein and calories. The following are high-protein food choices:

-Beans.

-Chicken.

-Fish.

-Meat.

-Yogurt.

-Eggs.

•Add extra protein and calories to food, such as using protein-fortified milk.

•Eat high-protein foods first in your meal when your appetite is strongest.

•Sip only small amounts of liquids during meals.

•Drink milkshakes, smoothies, juices, or soups if you do not feel like eating solid foods.

•Eat foods that smell good.

•Try new foods and new recipes.

•Try blenderized drinks that are high in nutrients (check with your doctor or registered dietitian first).

•Eat small meals and healthy snacks often throughout the day.

•Eat larger meals when you feel well and are rested.

•Eat your largest meal when you feel hungriest, whether at breakfast, lunch, or dinner.

•Make and store small amounts of favorite foods so they are ready to eat when you are hungry.

•Be as active as possible so that you will have a good appetite.

•Brush your teeth and rinse your mouth to relieve symptoms and aftertastes.

•Talk to your doctor or registered dietitian if you are having eating problems such as nausea, vomiting, or changes in how foods taste and smell.

If these diet changes do not help with the anorexia, tube feedings may be needed so that you will get enough nutrients each day.

Medicines may be given to increase appetite. See the Medicines to Treat Cachexia and Weight Loss section for more information.

Nausea

The following may help cancer patients control nausea:

•Choose foods that appeal to you. Do not force yourself to eat food that makes you feel sick. Do not eat your favorite foods, to avoid linking them to being sick.

•Eat foods that are bland, soft, and easy-to-digest, rather than heavy meals.

•Eat dry foods such as crackers, bread sticks, or toast throughout the day.

•Eat foods that are easy on your stomach, such as white toast, plain yogurt, and clear broth.

•Eat dry toast or crackers before getting out of bed if you have nausea in the morning.

•Eat foods and drink liquids at room temperature (not too hot or too cold).

•Slowly sip liquids throughout the day.

•Suck on hard candies such as peppermints or lemon drops if your mouth has a bad taste.

•Stay away from food and drink with strong smells.

•Eat 5 or 6 small meals every day instead of 3 large meals.

•Sip on only small amounts of liquid during meals to avoid feeling full or bloated.

•Do not skip meals and snacks. An empty stomach may make your nausea worse.

•Rinse your mouth before and after eating.

•Don't eat in a room that has cooking odors or that is very warm. Keep the living space at a comfortable temperature and well-ventilated.

•Sit up or lie with your head raised for one hour after eating.

•Plan the best times for you to eat and drink.

•Relax before each cancer treatment.

•Wear clothes that are loose and comfortable.

•Keep a record of when you feel nausea and why.

•Talk with your doctor about using antinausea medicine.

Vomiting

The following may help cancer patients control vomiting:

•Do not eat or drink anything until the vomiting stops.

•Drink small amounts of clear liquids after vomiting stops.

•After you are able to drink clear liquids without vomiting, drink liquids such as strained soups, or milkshakes, that are easy on your stomach.

•Eat 5 or 6 small meals every day instead of 3 large meals.

•Sit upright and bend forward after vomiting.

•Ask your doctor to order medicine to prevent or control vomiting.

Dry Mouth

The following may help cancer patients with a dry mouth:

•Eat foods that are easy to swallow.

•Moisten food with sauce, gravy, or salad dressing.

•Eat foods and drinks that are very sweet or tart, such as lemonade, to help make more saliva.

•Chew gum or suck on hard candy, ice pops, or ice chips.

•Sip water throughout the day.

•Do not drink any type of alcohol, beer, or wine.

•Do not eat foods that can hurt your mouth (such as spicy, sour, salty, hard, or crunchy foods).

•Keep your lips moist with lip balm.

•Rinse your mouth every 1 to 2 hours. Do not use mouthwash that contains alcohol.

•Do not use tobacco products and avoid second hand smoke.

•Ask your doctor or dentist about using artificial saliva or similar products to coat, protect, and moisten your mouth and throat.

Mouth Sores

The following can help patients who have mouth sores:

•Eat soft foods that are easy to chew, such as milkshakes, scrambled eggs, and custards.

•Cook foods until soft and tender.

•Cut food into small pieces. Use a blender or food processor to make food smooth.

• Suck on ice chips to numb and soothe your mouth.

•Eat foods cold or at room temperature. Hot foods can hurt your mouth.

•Drink with a straw to move liquid past the painful parts of your mouth.

•Use a small spoon to help you take smaller bites, which are easier to chew.

•Stay away from the following:

-Citrus foods, such as oranges, lemons, and limes.

-Spicy foods.

-Tomatoes and ketchup.

-Salty foods.

-Raw vegetables.

-Sharp and crunchy foods.

-Drinks with alcohol.

•Do not use tobacco products.

•Visit a dentist at least 2 weeks before starting immunotherapy, chemotherapy, or radiation therapy to the head and neck.

•Check your mouth each day for sores, white patches, or puffy and red areas.

•Rinse your mouth 3 to 4 times a day. Mix ¼ teaspoon baking soda, ⅛ teaspoon salt, and 1 cup warm water for a mouth rinse. Do not use mouthwash that contains alcohol.

•Do not use toothpicks or other sharp objects.

Taste Changes

The following may help cancer patients who have taste changes:

•Eat poultry, fish, eggs, and cheese instead of red meat.

•Add spices and sauces to foods (marinate foods).

•Eat meat with something sweet, such as cranberry sauce, jelly, or applesauce.

•Try tart foods and drinks.

•Use sugar-free lemon drops, gum, or mints if there is a metallic or bitter taste in your mouth.

•Use plastic utensils and do not drink directly from metal containers if foods have a metal taste.

•Try to eat your favorite foods, if you are not nauseated. Try new foods when feeling your best.

•Find nonmeat, high-protein recipes in a vegetarian or Chinese cookbook.

•Chew food longer to allow more contact with taste buds, if food tastes dull but not unpleasant.

•Keep foods and drinks covered, drink through a straw, turn a kitchen fan on when cooking, or cook outdoors if smells bother you.

•Brush your teeth and take care of your mouth. Visit your dentist for checkups.

Sore Throat and Trouble Swallowing

The following may help cancer patients who have a sore throat or trouble swallowing:

•Eat soft foods that are easy to chew and swallow, such as milkshakes, scrambled eggs, oatmeal, or other cooked cereals.

•Eat foods and drinks that are high in protein and calories.

•Moisten food with gravy, sauces, broth, or yogurt.

•Stay away from the following foods and drinks that can burn or scratch your throat:

-Hot foods and drinks.

-Spicy foods.

-Foods and juices that are high in acid.

-Sharp or crunchy foods.

-Drinks with alcohol.

•Cook foods until soft and tender.

•Cut food into small pieces. Use a blender or food processor to make food smooth.

•Drink with a straw.

•Eat 5 or 6 small meals every day instead of 3 large meals.

•Sit upright and bend your head slightly forward when eating or drinking, and stay upright for at least 30 minutes after eating.

•Do not use tobacco.

•Talk to your doctor about tube feedings if you cannot eat enough to stay strong.

Lactose Intolerance

The following may help patients who have symptoms of lactose intolerance:

•Use lactose-free or low-lactose milk products. Most grocery stores carry food (such as milk and ice cream) labeled “lactose free” or “low lactose.”

•Choose milk products that are low in lactose, like hard cheeses (such as cheddar) and yogurt.

•Try products made with soy or rice (such as soy and rice milk and frozen desserts). These products do not contain lactose.

•Avoid only the dairy products that give you problems. Eat small portions of dairy products, such as milk, yogurt, or cheese, if you can.

•Try nondairy drinks and foods with calcium added.

•Eat calcium-rich vegetables, such as broccoli and greens.

•Take lactase tablets when eating or drinking dairy products. Lactase breaks down lactose so it is easier to digest.

•Prepare your own low-lactose or lactose-free foods.

Weight Gain

The following may help cancer patients prevent weight gain:

•Eat a lot of fruits and vegetables.

•Eat foods that are high in fiber, such as whole-grain breads, cereals, and pasta.

•Choose lean meats, such as lean beef, pork trimmed of fat, and poultry (such as chicken or turkey) without skin.

•Choose low-fat milk products.

•Eat less fat (eat only small amounts of butter, mayonnaise, desserts, and fried foods).

•Cook with low-fat methods, such as broiling, steaming, grilling, or roasting.

•Eat less salt.

•Eat foods that you enjoy so you feel satisfied.

•Eat only when hungry. Consider counseling or medicine if you eat because of stress, fear, or depression. If you eat because you are bored, find activities you enjoy.

•Eat smaller amounts of food at meals.

•Exercise daily.

•Talk with your doctor before going on a diet to lose weight.

Types of Nutrition Support

Key Points

•Nutrition support helps patients who cannot eat or digest food normally.

•Nutrition support can be given in different ways.

•Enteral Nutrition

-Enteral nutrition is also called tube feeding.

•Parenteral Nutrition

-Parenteral nutrition carries nutrients directly into the blood stream.

-The catheter may be placed into a vein in the chest or in the arm.

Nutrition support helps patients who cannot eat or digest food normally.

It is best to take in food by mouth whenever possible. Some patients may not be able to take in enough food by mouth because of problems from cancer or cancer treatment.

Nutrition support can be given in different ways.

In addition to counseling by a dietitian, and changes to the diet, nutrition therapy includes nutritional supplement drinks, and enteral and parenteral nutrition support. Nutritional supplement drinks help cancer patients get the nutrients they need. They provide energy, protein, fat, carbohydrates, fiber, vitamins, and minerals. They are not meant to be the patient's only source of nutrition.

A patient who is not able to take in the right amount of calories and nutrients by mouth may be fed using the following:

•Enteral nutrition: Nutrients are given through a tube inserted into the stomach or intestines.

•Parenteral nutrition: Nutrients are infused into the bloodstream.

The nutrients are given in liquid formulas that have water, protein, fats, carbohydrates, vitamins, and/or minerals.

Nutrition support can improve a patient's quality of life during cancer treatment, but may cause problems that should be considered before making the decision to use it. The patient and healthcare team should discuss the harms and benefits of each type of nutrition support. (See the Nutrition Needs at End of Life section for more information on the use of nutrition support at the end of life.)

Enteral Nutrition

Enteral nutrition is also called tube feeding.

Enteral nutrition is giving the patient nutrients in liquid form (formula) through a tube that is placed into the stomach or small intestine. The following types of feeding tubes may be used:

•A nasogastric tube is inserted through the nose and down the throat into the stomach or small intestine. This is used when enteral nutrition is only needed for a few weeks.

•A gastrostomy tube is inserted into the stomach or a jejunostomy tube is inserted into the small intestine through an opening made on the outside of the abdomen. This is usually used for long-term enteral feeding or for patients who cannot use a tube in the nose and throat.

The type of formula used is based on the specific needs of the patient. There are formulas for patients who have special health conditions, such as diabetes, or other needs, such as religious or cultural diets.

Parenteral Nutrition

Parenteral nutrition carries nutrients directly into the blood stream.

Parenteral nutrition is used when the patient cannot take food by mouth or by enteral feeding. Parenteral feeding does not use the stomach or intestines to digest food. Nutrients are given to the patient directly into the blood, through a catheter inserted into a vein. These nutrients include proteins, fats, vitamins, and minerals.

The catheter may be placed into a vein in the chest or in the arm.

A central venous access catheter is placed beneath the skin and into a large vein in the upper chest. The catheter is put in place by a surgeon. This type of catheter is used for long-term parenteral feeding.

EnlargeCentral venous catheter; drawing of a central venous catheter that goes from a vein below the right collarbone to a large vein above the right side of the heart called the superior vena cava. An inset shows a central venous catheter in the right side of the chest with a clear plastic dressing over it.

Central venous catheter. A central venous catheter is a thin, flexible tube that is inserted into a vein, usually below the right collarbone, and guided (threaded) into a large vein above the right side of the heart called the superior vena cava. It is used to give intravenous fluids, blood transfusions, chemotherapy, and other drugs. The catheter is also used for taking blood samples. It may stay in place for weeks or months and helps avoid the need for repeated needle sticks.

A peripheral venous catheter is placed into a vein in the arm. A peripheral venous catheter is put in place by trained medical staff. This type of catheter is usually used for short-term parenteral feeding for patients who do not have a central venous access catheter.

EnlargePeripheral venous catheter; drawing of a peripheral venous catheter in a vein in the lower part of the arm with the catheter tubing clamped and capped off at the end.

Peripheral venous catheter. A peripheral venous catheter is a thin, flexible tube that is inserted into a vein. It is usually inserted into the lower part of the arm or the back of the hand. It is used to give intravenous fluids, blood transfusions, chemotherapy, and other drugs.

The patient is checked often for infection or bleeding at the place where the catheter enters the body.

Medicines to Treat Loss of Appetite and Weight Loss

Key Points

•Medicine may be given with nutrition therapy to treat loss of appetite and weight loss.

•Different types of medicine may be used to treat loss of appetite and weight loss.

Medicine may be given with nutrition therapy to treat loss of appetite and weight loss.

It is important that cancer symptoms and side effects that affect eating and cause weight loss are treated early. Both nutrition therapy and medicine can help lessen the effects that cancer and its treatment have on weight loss.

Different types of medicine may be used to treat loss of appetite and weight loss.

Medicines that improve appetite and cause weight gain, such as prednisone and megestrol, may be used to treat loss of appetite and weight loss. Studies have shown that the effect of these medicines may not last long or there may be no effect. Treatment with a combination of medicines may work better than treatment with one medicine. Patients who are treated with a combination of medicines may have more side effects.

Nutrition Needs at End of Life

Key Points

•Nutrition needs change at end of life.

•Patients and families decide how much nutrition and fluids will be given at the end of life.

Nutrition needs change at end of life.

For patients at the end of life, the goals of nutrition therapy are focused on relieving symptoms rather than getting enough nutrients.

Common symptoms that can occur at the end of life include the following:

•Anorexia (loss of appetite).

•Dry mouth.

•Swallowing problems.

•Nausea.

•Vomiting.

Patients who have problems swallowing may find it easier to swallow thick liquids than thin liquids.

Patients often do not feel much hunger at all and may want very little food. Sips of water, ice chips, and mouth care can decrease thirst in the last few days of life. Good communication with the healthcare team is important to understand the patient’s changes in nutrition needs.

Patients and families decide how much nutrition and fluids will be given at the end of life.

Cancer patients and their caregivers have the right to make informed decisions. The patient's religious and cultural preferences may affect their decisions. The healthcare team may work with the patient's religious and cultural leaders when making decisions. The healthcare team and a registered dietitian can explain the benefits and risks of using nutrition support for patients at the end of life. In most cases, there are more harms than benefits.

The risks of nutrition support at the end of life include the following:

•Sepsis (bacteria or their toxins in the blood or tissues) with the use of parenteral nutrition.

•Aspiration (the accidental breathing in of food or fluid into the lungs) with the use of enteral nutrition.

•Sores and breakdown of the skin where the enteral feeding tube is inserted.

•Diarrhea with the use of enteral and parenteral nutrition.

•Complications caused by fluid overload (a condition where there is too much fluid in the blood) with the use of enteral and parenteral nutrition.

Nutrition Trends in Cancer

Key Points

•Some cancer patients try special diets to improve their prognosis.

•Some cancer patients may take dietary supplements.

Some cancer patients try special diets to improve their prognosis.

Cancer patients may try special diets to make their treatment work better, prevent side effects from treatment, or to treat the cancer itself. However, for most of these special diets, there is no evidence that shows they work.

Vegetarian or vegan diet

It is not known if following a vegetarian or vegan diet can help side effects from cancer treatment or the patient's prognosis. If the patient already follows a vegetarian or vegan diet, there is no evidence that shows they should switch to a different diet.

Macrobiotic diet

A macrobiotic diet is a high-carbohydrate, low-fat, plant-based diet. No studies have shown that this diet will help cancer patients.

Ketogenic diet

A ketogenic diet limits carbohydrates and increases fat intake. The purpose of the diet is to decrease the amount of glucose (sugar) the tumor cells can use to grow and reproduce. It is a hard diet to follow because exact amounts of fats, carbohydrates and proteins are needed. However, the diet is safe.

Several clinical trials are recruiting glioblastoma patients to study whether a ketogenic diet affects glioblastoma tumor activity. Patients with glioblastoma who want to start a ketogenic diet should talk to their doctor and work with a registered dietitian. However, it is not yet known how the diet will affect the tumor or its symptoms.

Some cancer patients may take dietary supplements.

A dietary supplement is a product that is added to the diet. It is usually taken by mouth, and usually has one or more dietary ingredients. Cancer patients may take dietary supplements to improve their symptoms or treat their cancer.

Vitamin C

Vitamin C is a nutrient that the body needs in small amounts to function and stay healthy. It helps fight infection, heal wounds, and keep tissues healthy. Vitamin C is found in fruits and vegetables. It can also be taken as a dietary supplement.

See the PDQ summary on High-Dose Vitamin C for more information about the use of intravenous high-dose vitamin C as treatment for people with cancer.

Probiotics

Probiotics are live microorganisms used as dietary supplements to help with digestion and normal bowel function. They may also help keep the gastrointestinal tract healthy.

Studies have shown that taking probiotics during radiation therapy and chemotherapy can help prevent diarrhea caused by those treatments. This is especially true for patients receiving radiation therapy to the abdomen. Cancer patients who are receiving radiation therapy to the abdomen or chemotherapy that is known to cause diarrhea may be helped by probiotics.

Melatonin

Melatonin is a hormone made by the pineal gland (tiny organ near the center of the brain). Melatonin helps control the body’s sleep cycle. It can also be made in a laboratory and taken as a dietary supplement.

Several small studies have shown that taking a melatonin supplement with chemotherapy and/or radiation therapy for treatment of solid tumors may be helpful. It may help reduce side effects of treatment. Melatonin does not appear to have side effects.

Oral glutamine

Oral glutamine is an amino acid that is being studied for the treatment of diarrhea and mucositis (inflammation of the lining of the digestive system, often seen as mouth sores) caused by chemotherapy or radiation therapy. Oral glutamine may help prevent mucositis or make it less severe.

Cancer patients who are receiving radiation therapy to the abdomen may benefit from oral glutamine. Oral glutamine may reduce the severity of diarrhea. This can help the patients continue with their treatment plan.

Current Clinical Trials

Use our clinical trial search to find NCI-supported cancer clinical trials that are accepting patients. You can search for trials based on the type of cancer, the age of the patient, and where the trials are being done. General information about clinical trials is also available.

암스쿨에 게재된 기사는 미국국립암연구소(NCI), 미국암협회(ACS), 국립암센터(NCC), 일본국립암연구소(NCCJ), 엠디앤더슨암센터(MD Anderson Cancer Center) 등 검증된 기관의 검증된 자료를 토대로 작성되었습니다.

 

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